Fokkerij

Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten
 
Ons Wassenaars Roodbont vee is ontstaan uit het kruisen van Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) en de ouderwetse Brandrode. Twee sterke veerassen. Vroeger kocht opa veel dikke koeien op de markt (Den Bosch en Rotterdam). Zij werden al melkend gemest. Bij MRIJ vee kwam nogal eens moeilijke geboorte voor en misboorlingen met dikke tong en kromme poten.
 
Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten
 
Tegenwoordig zijn er geen markten meer en hebben we door het fokken met een zo fijn mogelijke stier de misgeboorten en moeilijke geboorten er grotendeels uitgefokt. Gaat het toch niet, dan krijgt zo'n koe direct een keizersnede. Tegenwoordig is dat een fluitje van een cent; een goed half uur werk. De koe blijft gewoon staan en wordt plaatselijk verdoofd. De koe staat vaak gewoon te herkauwen en binnen een half uur mag de koe het kalf droog likken. Het is toch geweldig dat koe of kalf niet meer uit elkaar getrokken hoeven te worden?. Het is eigenlijk geen keizersnede, maar een koninklijke bevalling.
 
Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten Klik om te vergroten
 
Waar we erg op letten bij het fokken van dit vee is: (1) De poten, daar moeten ze het een leven lang mee doen, zelfs in de stal. (2) Melkgift, anders heb je zo geen melk meer van dit dubbeldoel ras. (3) De fijnheid, omdat dit het vlees en ook de geboorten ten goede komt. En zo gaat het afkalven als alles vanzelf gaat, dan hoeft er bijna niemand aan te pas te komen.
 
Terug